Site icon Test Invite

Güvenlik Yöntemleri

Online Testlerin Güvenli Olması İçin Uygulanması Gereken Yöntemler

Online testlerin, kağıt-kalem testlerine göre avantajlarından bahsetmiştik. Kısaca, coğrafi engelleri ortadan kaldırıyor olması, 7/24 uygulama imkanı, otomatize süreçlere dahil etme imkanı, çok daha düşük operasyon maliyeti, verimlilik ve süreçlerin hızlanması gibi birçok avantajının olduğunu ve bu yüzden şirketler için büyük bir cazibesi olduğunu belirtmiştik.

Ancak online testlerin, uygulanması aşamasında dikkat edilmesi gereken birçok yöntem ve kullanılması gereken yazılım teknolojileri bulunuyor. Bu noktalara dikkat edilmez ise, online testler, sağladığı bütün avantajları bir yana bırakmanıza ve eski usül kağıt-kalem testleri geri dönmenize neden olabilir.

Online testlerin (çözülmeye mahkum) en büyük 3 sorununu şu 3 soru ile özetleyebiliriz:

Bu 3 sorudan ilki test içeriğinin güvenliği, ikincisi kimlik tespit etme güvenliği, üçüncüsü Kopya çekme, hile yapma olarak ifadelendirilebilir. Kısaca detaylandıralım:

Ek olarak, tüm online testlerde soruların tek-tek ekrana gelmesi ve geriye dönüşün engellenmesi gerekir. Aksi taktirde birkaç kişi aynı testteki soruları paylaşarak hız kazanabilir.

Testin bir süre limitinin olmasının yanı sıra, soruların da ayrıca kendi soru limitlerinin olması, pratik açıdan test süresince dış kaynakların (insan, internet, kitap vb.) kullanımının önüne geçebilir.

Özetleyecek olursak, işe alımlarda online test uygulamasından verim alabilmek için, adaptif veya paralel-form test metodlarından biri kullanılmalısorular ekrana tek-tek gelmeli, tercihen soruların ve testin ayrı ayrı süre limitleri olmalı ve mümkün ise test süresince web-kamera ile adayın fotoğrafları çekilmelidir.

Exit mobile version