Test Invite

Eşleştirme & Sıralama Sorusu

Eşleştirme & Sıralama Sorusunda kullanıcıdan bir takım Maddeleri, bir takım Seçenekler ile eşleştirmesi istenir. Eğer seçenekler sıra ifade ediyor ise, bu bir Sıralama Sorusu görünümünü alır.

Sorumuzu yaratmaya (tüm sorularda olduğu gibi) Soru Başlığı bölümüne sorumuzu yazarak başlıyoruz.

Maddeleri Ortak Seçenek Havuzundaki Seçenekler ile Eşleştirme

Bu durumda maddeler ve ortak seçenek havuzu oluşturulur. Kullanıcı her bir maddeyi, ortak seçenek havuzundaki bir seçenek ile eşleştirir. Ortak seçenek havuzuna eklenen her bir seçeneğin en fazla kaç defa bir madde ile eşleştirilebileceği belirlenebilir.

Örnek: Ülkeleri Başkentler ile Eşleştirme Sorusu

Her Bir Maddeyi Kendine Özel Seçenekler ile Eşleştirme

Bu durumda maddeler oluşturulurken, her bir maddeye, kendine özgün seçenekler de eklenir. Bu durumda Ortak Seçenek Havuzunu kullanyoruz.

Örnek: Ülkeleri, Kendisine Komşu Bir Başka Ülke ile Eşleştirme

Yapılacak Eşleştirmenin Sayısını Kısıtlama

Kullanıcıya birçok madde sunabilir ancak bu maddelerin yalnızca bir kısmı için seçim yapmayı zorunlu tutabilirsiniz.

Örneğin her biri bir Ülke olmak üzere beş madde yaratır ve yalnızca iki tanesini, 2 seçenekten birisiyle eşleştirmesini isteyebilirsiniz: İlk tercihimİkinci tercihim.

Seçeneklerin Başarı Etki Oranlarının Belirlenmesi ve Başarı Oranının Hesaplanması

Kullanıcı tarafından yapılan her bir eşleştirmenin kullanıcının sorudan elde edeceği başarı oranına ne kadar katkı sağlayacağı, Başarı Oranını Otomatik Etkileme Kuralı ile belirlenir. Kullanıcı yapmış olduğu eşleştirmeler için tanımlanmış olan Başarı Etki Oranlarının Toplamı kadar başarı elde eder.

Sorunuzu hazırladıktan sonra, her bir madde için, kullanıcı hangi eşleştirmeyi yaptığında başarı oranının ne kadar arttırılacağını ya da azaltılacağını belirleyebilirsiniz. Bunun için her bir maddeye Başarı Oranını Otomatik Etkileme Kuralı ekleyeceğiz. Eğer kullanıcı ilgili eşleştirmeyi “doğru” yapar ise, bu kuralda ifade edeceğimiz “pozitif” Başarı Etki Oranı kullanıcının sorudan elde edeceği Başarı Oranı‘na eklenir. Eğer kullanıcı ilgili eşleştirmeyi “yanlış” yapar ise ise, bu kuralda ifade edeceğimiz “negatif” Başarı Etki Oranı kullanıcının sorudan elde edeceği Başarı Oranı‘na eklenir.

Aşağıdaki ekranda; eğer Kullanıcı Almanya maddesini Birinci tercihim ile eşleştirirse sistemin kullanıcıya bu sorudan tam başarı (100%) elde etmesini sağlıyoruz.

Birçok maddeye Başarı Oranını Otomatik Etkileme Kuralı ekleyebilirsiniz. Bu durumda kullanıcı doğru eşleştirme yaptığı her bir maddeden belirlediğiniz Başarı Etki Oranlarının Toplamını kazanacaktır. Bu yüzden Başarı Etki Oranlarının Toplamının 100% olmasını sağlayın.

Başarı Etki Oranlarının nasıl çalıştığını daha önce Çoktan Seçmeli Soru bölümünde anlatmıştık.

Her bir Başarı Oranını Otomatik Etkileme Kuralı için bir Yan Etki ekleyebilirsiniz. Yan Etkilerin nasıl çalıştığını da Çoktan Seçmeli Sorularda görmüştük.

Eşleştirme Yapılmayan Maddelerin Başarı Oranına Etkisini Belirleme

Eşleştirme & Sıralama sorusunda, bir madde için herhangi bir eşleştirme yapmaz ise cevaplayan kişinin başarı oranının nasıl etkileneceğini belirleyebilirsiniz. Bunun için maddenin Boş Bırakılan Maddenin Başarı Etki Oranı özelliğini kullanın.

Soruyu cevaplayan kişi, bir madde için herhangi bir eşleştirme yaptığında başarı oranının nasıl etkileneceğini, “Başarı Oranını Otomatik Etkileme Kuralı” ile belirliyoruz. Benzer şekilde, eğer madde için herhangi bir eşleştirme yapmaz ise başarı oranının nasıl etkileneceğini Boş Bırakılan Maddenin Başarı Etki Oranı ile belirliyoruz.

Örnek:

1. ve 2. maddeler için eşleştirme yapılmış. 3. madde ise boş bırakılmış.

Boş bırakılan maddeyi “yanlış” olarak tanımlıyoruz ve madde için -33% negatif başarı etki oranı belirliyoruz.

  Eşleştirme yapılmayan maddeler için başarı etki oranı belirleyebildiğiniz gibi Yan Etki  de ekleyebilirsiniz.

Boş bırakılan maddeye “” Genel Kültür” kategorisini bir Yan Etki olarak ekliyoruz ve madde için bir eşleştirme yapmaz ise kullanıcının bu kategori için  alacağı puanı -5 olarak belirliyoruz.

Şimdi  Başarı Oranını Otomatik Etkileme Kuralı  ile  Boş Bırakılan Maddenin Başarı Etki Oranı  özelliklerinin birlikte nasıl kullanıldığını gösteren yeni bir eşleştirme sorusu hazırlayalım.

Örnek:

4 kitap ismini eşleştirme sorusunun maddeleri olarak ekliyoruz
Ortak seçenek havuzuna  4 yazarı ekliyoruz..
Başarı Oranını Otomatik Etkileme Kuralı  özelliği sayesinde  kullanıcı  eğer “Suç ve Ceza” maddesini “Fyodor Dostoyevski” seçeneği ile eşleştirir ise bu maddeden 25% başarı etki oranı elde edecek.
Boş bırakılan maddeyi “yanlış” olarak tanımlıyoruz ve madde için -10%  negatif başarı etki oranı belirliyoruz.
Maddelerin düzenlendiği ekranda kullanıcının her bir madde için doğru eşleştirmeler  yaparsa elde edeceği başarı etki oranları ve maddeleri boş bırakırsa elde edeceği başarı etki oranları gözükür.
İlk 3 madde için eşleştirme yapılmış. 4. madde ise boş bırakılmış. Bu durumda  kullanıcı maddeler için belirlenen başarı etki oranları doğrultusunda  bu sorudan 65% başarı oranı elde etmiş olur.
İlk 2 madde için eşleştirme yapılmış. Diğer 2 madde ise boş bırakılmış.Bu durumda  kullanıcı maddeler için belirlenen başarı etki oranları doğrultusunda  bu sorudan 30%  başarı oranı  elde etmiş olur.

EN SIK YAPILAN HATA

Eşleştirme sorusunun sistem tarafından 1 soru olarak algılandığını unutmayın! Başarı Etki Oranlarını ve Soru Puanını belirlerken bunu aklınızda tutun!

Örneğin aşağıdaki soruda 4 ülkeyi birer madde olarak ekledik ve sonrasında hepsi için 3’er tane seçenek girişi yaptık. Kullanıcı ise tüm maddeler için doğru seçeneği seçmiş. Şimdi kullanıcının bu sorudan Tam Başarı (100%) elde etmesini nasıl sağlarız ve bu sorunun puanı kaç olmalıdır?

Bu soruda her madde için birer Başarı Oranını Otomatik Etkileme Kuralı ekleyeceğiz ve hepsinin Başarı Etki Oranı 25% olacak. Bu şekilde kullanıcı eğer 4 madde için de doğru seçeneği seçer ise 100% alacak.

Son olarak bu sorunun puan değerini 4 yapıyoruz çünkü bu soruda aslında 4 eşleştirme yapılıyor. Elbette sorunun puanını 1 olarak da belirleyebilirsiniz, ancak bu durumda bu sorudaki eşleştirmeler sonucu en fazla 1 puan kazanabilir. Puanlandırmaya ilişkin daha fazla bilgi almak için Puan ve Boyutlar sayfasına göz atın.

Eşleştirme & Sıralama Sorusu, kaç eşleştirme yapıldığına bakılmaksızın sistem tarafından tek bir soru olarak algılanır. Dolayısıyla eğer siz kullanıcının birçok eşleştirme yapacağı bir soru soruyorsanız, sorunun puanının yapılan eşleştirme sayısına uygun belirleyi unutmayın.

Exit mobile version